[...] produkty o podobnej nazwie. Jeden jest pożądanym składnikiem diety kulturysty, a drugi wręcz przeciwnie. Do dzisiaj w Internecie ludzie nie odróżniają serwatki białkowej od białka serwatkowego i kupują tą pierwszą. Białko serwatkowe jest dość drogie, ale bardzo wartościowe dla sportowca. Jego cena wynika ze złożonego i kosztownego procesu [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z powodu zaburzeń pracy serca (np. beta-mimetyki). Podsumowanie Podawanie węglowodanów i/lub białka ma wpływ na wyrzut insuliny, co może silnie stłumić lipolizę. Z kolei wpływ na utlenianie WKT zależy już bardziej od czasu, w jakim podajemy węglowodany (w czasie [...]
Kiedyś kulturystyka była zamkniętą enklawą, trenowało się w piwnicach, niedostępna była prasa, nie istniały fora internetowe, nikt nie wrzucał filmów do sieci, bo nie istniały telefony komórkowe z funkcją nagrywania (co najwyżej proste modele pracujące w sieciach analogowych, które kosztowały majątek), kamery (nawet nie cyfrowe!) były drogie, a [...]
Greg Doucette to znany zawodnik mający swój kanał YouTube. Kiedyś miał przykrą wpadkę związaną z przemytem sterydów i innych środków dopingujących (rzekomo wartych 250 tys. dolarów, co wydaje mi się 10-krotnie przesadzoną kwotą). Kosztowało go to tysiące dolarów. W odróżnieniu od większości kanałów w tym serwisie, Greg opiera się na ponad 30 [...]
Niektórzy ludzie przedstawiają fizjologiczne zależności w postaci wykresów, procentów, wzorów, korelacji. I bardzo dobrze, bo podejście naukowe pozwala odsiewać ziarno od plew, plotki od faktów. Niestety, organizm jest o wiele bardziej złożony, niż się to wydaje. Istnieją wyjątki od reguły, które zaprzeczają ustalonym wzorcom postępowania. W [...]
[...] o odpowiednią podaż węglowodanów złożonych (makaron, kasza gryczana/jaglana, ryż brązowy), zdrowych tłuszczy (np. oliwa z oliwek, orzechy, migdały, olej kokosowy, ryby) oraz białka (chude mięso), czy w końcu warzyw; szczegółowe proporcje i wytyczne odnośnie diety zależą od wieku, aktywności, składu ciała (ilości tkanki tłuszczowej oraz mięśni), [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
[...] zbyt małej ilości węglowodanów i tłuszczów. O wiele rzadziej zdarza się dostarczanie zbyt małej ilości protein, bo wszyscy już raczej dowiedzieli się, jak istotne są białka dla zawodników sportów siłowych i nie tylko. Jeśli chcesz uzyskać diagnozę, to musisz mówić prawdę, a nie wybierać najlepsze dni, w których trzymałeś się założonej [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
[...] enzymy glikolityczne. W odpowiedzi na podawanie SAA indukowana jest transkrypcja, wzrasta retencja azotu w ustroju, rośnie synteza białek mięśniowych (związana ze szlakiem białka G), aktywowane są komórki satelitarne. Część środków działa poprzez receptory androgenowe, inne mają zupełnie odmienną charakterystykę i sposób działania. Niemniej [...]
[...] potasu regulatory kwasowości: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy środek do przetwarzania mąki: L-cysteina Wartości odżywcze: 100 g tego produktu dostarczy 323 kcal, w tym: 9,3 g białka 52,4 g węglowodanów 7 g tłuszczu Plusy: są stosunkowo tanie. Minusy: dość gumowe, słone w smaku, po otwarciu w zapachu wyczuwalna sztuczność, sporo zbędnych dodatków. [...]
Droga do idealnej sylwetki może być długa i skomplikowana. Czyha na niej wiele pułapek, w tym porad „znawców z siłowni” oraz czasem nawet negatywna odpowiedź ludzi z twojego otoczenia. Jak realizować swój cel, nie tracąc czasu? Postaram się udzielić odpowiedzi na to pytanie. Za mały ciężar W każdym ćwiczeniu dobierz ciężar pozwalający na [...]
[...] sprawność u osób w starszym wieku Jedną z konsekwencji starzenia się jest stopniowe osłabienie mięśni, a co za tym idzie spadek sprawności. Spożywanie większej ilości białka jest jednym z najlepszych sposobów zmniejszenia osłabienia mięśni związanego z wiekiem i zapobiegania sarkopenii (choroba polegająca na spadku masy mięśniowej i siły [...]
[...] W II etapie (redukcji) przez 28 dni znaleźli się na diecie z deficytem, a podaż energii przypominała używaną przez aktywne młode zawodniczki fitness. Dostarczali 130 g białka, 195 g węglowodanów, 61 g tłuszczów, ~1821 kcal. W fazie III dano im możliwość odbudowy i dostarczali aż 3281 kcal (382 g węglowodanów, 134 g białka, 140 g tłuszczów). [...]
Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]
[...] regulatorem syntezy białek mięśniowych, ćwiczenia fizyczne (trening siłowy) wpływają na szlak sygnałowy mTOR, insulina wpływa na szlak sygnałowy mTOR, aminokwasy (BCAA, białka serwatkowe WPC, WPI, WPH) korzystnie wpływają na szlak sygnałowy mTOR, testosteron (działa poprzez różne mechanizmy, omówione dalej), estrogeny wpływają na syntezę [...]
[...] niską lub umiarkowaną podaż protein, oni już od dawna stosowali wysokobiałkowe programy żywieniowe. Dopiero na początku XXI wieku zliberalizowano podejście do ilości białka w diecie - wcześniej sądzono, iż w nadmiarze jest niesamowicie szkodliwe dla człowieka (dla nerek, wątroby etc.). Tak samo, gdy w latach 60. XX wieku rozpoczęła się [...]
Ciągle otrzymuję różnymi kanałami pytania o budowanie masy. Nie jestem wyrocznią w tej kwestii. Mało tego, sądzę, iż każdy człowiek ma innego rodzaju problemy zarówno w życiu, jak i w klubie. Gdyby uniwersalna recepta istniała, po ulicy chodziliby sami kulturyści w formie startowej, nikt nie cierpiałby z powodu biedy, utraty pracy, nałogów czy [...]
[...] tłuszczu. Wafelek o smaku orzechowym w czekoladzie dostarcza 544 kcal w 100 g, 8 g protein, 56 g węglowodanów, 32 g tłuszczów. Chleb utrwalony dostarcza 191 kcal – w 100 g, białka 3,2 g, 36,2 g węglowodanów, 2,9 g tłuszczu. Dżem wysokosłodzony (truskawkowy) – dostarcza 264 kcal w 100 g, są to praktycznie same węglowodany 65 g w 100 g. Dlaczego [...]